
WordPress Site Hızlandırma
Yavaş bir web sitesini kimse sevmez (Google dahil)
Hızlı Sunucu
Cache / Ön Bellek
WordPress Cache Eklentileri
Önbelleğinizi geliştirin
Doğru Tema Seçimi
Sayfa Oluşturucular
Yıllar boyunca binlerce WordPress sitesinde çalıştım ve gerçekten yavaş olanların hepsinin ortak bir noktası var: Sayfa oluşturucular. Hızlı bir site istiyorsanız sayfa oluşturuculardan artık uzaklaşmalısınız.
CDN Servisleri
Resim Optimizasyonu
WordPress, dünyanın önde gelen ve en popüler İçerik Yönetim Sistemidir (CMS). Aslında, şu anda internetteki tüm web sitelerinin %43'ünden fazlasını yönetiyor ve yıldan yıla pazar payı kazanmaya devam ediyor. Stanford, The National Archives, Creative Commons, Sony Music, Fortune ve hatta The White House gibi prestijli markalar ve kuruluşlar, sitelerini güçlendirmek için WordPress kullanıyor.
Yavaş bir web sitesini kimse sevmez (Google dahil)
WordPress inanılmaz derecede popüler olsa da, ne yaptığınızı bilmiyorsanız onu kullanmanın bir performans maliyeti de olabilir. Başlangıçta, WordPress öncelikle bir blog platformuydu. Ancak yıllar içinde daha fazla işlevsellik eklendiğinden, bundan çok daha fazlasına dönüştü. Şimdi sorun şu ki, pek çok farklı yapılandırma ve seçenekle WordPress, doğru şekilde kurulmazsa veya optimize edilmezse yavaş çalışabilir.
Hızlı Sunucu
WordPress'i hızlandırmanın en kolay ve en önemli yollarından biri, sağlam bir temelle başlamaktır. Bu da hızlı ve güvenilir bir WordPress ana bilgisayarı seçmeniz gerektiği anlamına gelir. Ne yazık ki, bu ilk adım, birçok insanın hata yaptığı yerdir. Birçoğu, bir barındırma sağlayıcısının performansınız üzerindeki etkisinin ne kadar olduğunu hafife alıyor. Bunu doğru yapmak size çok fazla zaman ve hayal kırıklığı kazandıracak.
Küçük bir web sitesindeyseniz, büyük olasılıkla ucuz bir paylaşımlı web barındırma planındasınız. Planın adı, onun ne olduğunu tanımlar. "Paylaşılan" terimi, web sitenizin diğer birçok kişinin web sitesiyle birlikte bir sunucuda barındırıldığı anlamına gelir. Bu, hepsinin aynı kaynaklar için savaştığı anlamına gelir.
Cache / Ön Bellek
Bir kullanıcı sitenize ilk kez geldiğinde, sunucu, sayfayı oluşturmak için gereken tüm veritabanı sorguları da dahil olmak üzere isteği işler. Sayfa daha sonra kullanıcının tarayıcısına teslim edilir. İlk işlem süresi, hızlı bir barındırma sağlayıcısına sahip olmanın bu kadar önemli olmasının nedenidir.
Önbellek, sunucunuz arasında oturan katmandır. Önbellek, bu ilk istek sırasında RAM'de veya diskte oluşturulur ve saklanır ve sonraki istekler, sunucunuz yerine önbellek katmanına gider. Bu, esas olarak sunucu işleme aşamasını atladığı için kullanıcı için ışık hızında hızlarla (benim testlerimde %40'a kadar daha yüksek) sonuçlanır. Diğer bir faydası da sunucunuzdaki yükü azaltmasıdır.
Önbelleğe alma doğru şekilde ayarlanmazsa bu, daha yüksek ilk bayta kadar geçen süreye (TTFB) ve "bekleme süresi" olarak da adlandırılan süreye neden olur. Google Önemli Web Verileri ile ilgili olarak bu, "ilk sunucu yanıt süresini azaltmak" için bir uyarı oluşturur. Uyarı, TTFB 600 ms'den (kaynak) yüksekse tetiklenir.
Daha önce de belirtildiği gibi, önbelleğe alma nedeniyle, doğru bir sonuç almak için hız testlerinizi her zaman en az üç kez yaptığınızdan emin olun. Sitenizin önbelleğinin süresi dolduysa, testi ilk çalıştırdığınızda yukarıdaki uyarıyı görürsünüz.
Önbelleğe alma genellikle iki farklı şekilde uygulanır:
- Sunucu düzeyinde önbelleğe alma
- Eklenti Düzeyinde Önbelleğe Alma
Sunucu düzeyinde önbelleğe alma, hızlı ve kolay olduğu için öneriyorum. Kinsta gibi WordPress barındırma sağlayıcıları, sizin için zaten sunucu düzeyinde önbelleğe sahiptir ve eklentiler veya ayarlarla uğraşmanıza gerek yoktur. İster yüksek trafikli bir blog'unuz, ister daha dinamik bir e-ticaret siteniz olsun, her şey kutudan çıktığı gibi çalışır. Bu web sitesinde çalışan herhangi bir önbellek eklentim yok.
WordPress Cache Eklentileri
Barındırma sağlayıcınızın sunucu düzeyinde önbelleği yoksa, işte o zaman bir WordPress önbellek eklentisi kurmanız gerekir. Yıllar boyunca pek çok önbelleğe alma eklentisini test ettim ve aşağıdakilerden birini kullanmanızı öneririm:
- Fastest Cache (ücretsiz)
- Cache Enabler (ücretsiz)
- Litespeed Cache (ücretsiz)
- WP Roketi (premium)
Önbelleğinizi geliştirin
Önbelleğinizi iyileştirmenin kolay bir yolu, WordPress sitenizdeki önbellek sona erme süresini artırmaktır. Daha uzun önbellek süreleri, gelişmiş site performansına ve daha iyi önbellek HIT oranlarına yol açar. Ayrıca, Google'ın "statik varlıklara verimli bir önbellek politikasıyla hizmet vermesi" uyarısını da düzeltebilir.
Statik varlıkları verimli bir önbellek politikasıyla sunun
Statik varlıkları verimli bir önbellek politikasıyla sunun
Bu, daha fazla ziyaretçinin web sitemizi ışık hızında önbellek kullanarak teslim aldığı ve daha az PHP çalışanı gerektiği anlamına gelir.
Doğru Tema Seçimi
WordPress temaları sitenizi yapabilir veya bozabilir. Sitenizi taramaya getirebilecek bir ton şişirilmiş tema var. Hızlı WordPress barındırma ve önbelleğe alma uygulanmış olsa bile, özellikle Google Önemli Web Verileri söz konusu olduğunda, kod ve istek miktarı hala önemlidir.
Bir WordPress teması ararken, iyi geliştiricilere ve desteğe sahip saygın bir şirketten satın aldığınızdan da emin olmak istersiniz.
Sayfa Oluşturucular
Yıllar boyunca binlerce WordPress sitesinde çalıştım ve gerçekten yavaş olanların hepsinin ortak bir noktası var: Sayfa oluşturucular. Hızlı bir site istiyorsanız sayfa oluşturuculardan artık uzaklaşmalısınız.
Sayfa oluşturucular, başlangıçta kodsuz bir web sitesini kolayca tasarlayamamaları nedeniyle geliştirilmiştir. Dürüst olalım; Beş yıl önce, kodlamayı bilmiyorsanız bir WordPress sitesi oluşturmak zordu. Sayfa oluşturucular, birçok WordPress çalışanı kodlayıcı değil "web sitesi uygulayıcısı" olduğundan, amaçlarına hizmet etti. İşte bu yüzden birçok sayfa oluşturucu hızla büyüdü.
CDN Servisleri
WordPress barındırma sağlayıcınız ne kadar hızlı olursa olsun, ağ gecikme sorununu asla yenemezsiniz. Bu temel matematik. Verileriniz fiziksel olarak bir veri merkezindeki bir sunucuda depolanır ve web sitenizi çok uzak bir mesafeden indirmek zorunda oldukları için kullanıcılar için işler daha da yavaşlar.
Bir içerik dağıtım ağı (CDN), varlıklarınızın (resimler, CSS, JS ve hatta HTML) kopyalarını dünyanın dört bir yanındaki uç sunucularda depolayarak bunu düzeltir. Ayrıca onları önbelleğe alır. Bir ziyaretçi web sitenizi aradığında içerik, web sunucunuz yerine en yakın coğrafi uç sunucusundan (önbellek) iletilir.
Starbucks ve Amazon'un web sitesi gibi belirli şirketlerin nereye giderseniz gidin her zaman nasıl hızlı yüklendiğini hiç merak ettiniz mi? Bunun nedeni, küresel bir CDN kullanmalarıdır. Aslında, BuiltWith'e göre, ilk 10 bin web sitesinin %62'si bir CDN kullanıyor.
Bir CDN ne kadar yardımcı olur? Bir CDN'nin bir WordPress sitesinin hızlarını %68'e kadar artırdığını gördüm! Unutmayın, çoğu fiziksel mesafeye bağlı olacaktır. Daha uzaktaki yerlerde ciddi farklılıklar görmelisiniz.
Bir CDN, ölçeklenebilirlik ve barındırma maliyetlerini azaltmak için de harikadır. Trafik ani artışları nedeniyle sitenizin ölçeğini büyütmeyi ve küçültmeyi kolaylaştırır çünkü çoğu zaman yük CDN'nizin sorumluluğundadır. Bazı testlerimde, yükün %75'inden fazlasını bir CDN işledi. Bu, WordPress sunucunuzdaki işi azaltır, kesinti süresini en aza indirmeye yardımcı olur ve bant genişliği veya trafik maliyetlerinden tasarruf etmenizi sağlar.
Ancak bu, barındırma sağlayıcınızla sağlam bir önbellekleme çözümü kurmanın önemini ortadan kaldırmaz. Bunun nedeni, bir CDN'deki önbelleğin süresinin dolmasıdır. Olduğunda, hızlı bir geri dönüş katmanı istersiniz.
Resim Optimizasyonu
Görüntü boyutlarınızı ve dağıtımınızı optimize etmek, göz ardı edemeyeceğiniz bir şeydir. The HTTP Archive'e göre, Şubat 2021 itibarıyla resimler, mobil cihazlardaki toplam web sitesinin sayfa ağırlığının ortalama %48'ini oluşturuyor. Bu, tarayıcının indirmesi ve bir kullanıcıya teslim etmesi gereken varlıkların yarısına oldukça yakın.
Görüntü sıkıştırmanın devreye girdiği yer burasıdır.
Sıkıştırma, verileri kaldırarak görüntü dosyalarınızı küçültmenin bir yoludur. Bu, web sitenizin toplam boyutunu küçültmenin en kolay yollarından biridir ve bir kez bir ses sistemi kurduktan sonra, eninde sonunda müdahale gerektirebilir.
Web sitelerine, özellikle küçük paylaşımlı web barındırma planlarına tam çözünürlüklü görüntüler yüklemek, web sitenizin yükleme süresini anında yavaşlatacaktır. Herhangi bir kalite düşüşü olmadan bazı görüntülerin ne kadar sıkıştırılabileceğine şaşıracaksınız.
ShortPixel WordPress eklentisi ile tüm resimlerimi kayıplı sıkıştırma kullanarak sıkıştırıyorum. Bu, küçük sayfa ağırlık boyutları ve yine de güzel görünen resimlerin hızlı yüklenmesini sağlar. Bir sayfaya veya gönderiye eklediğim her resim, ortam kitaplığında arka planda otomatik olarak sıkıştırılır. Benim tavsiyem, resimlerinizi her zaman 100 KB'nin altında tutmanızdır.
Ayrıca .webp resim formatından da yararlanıyorum. Bu, Google tarafından geliştirilmiş PNG veya JPG'lerden çok daha küçük bir resim biçimidir. Artık tüm modern tarayıcılar tarafından desteklenmektedir. Tüm sitelerimde WebP görselleri kullanıyorum. ShortPixel eklentisi bunu sizin için otomatik olarak da yapabilir.
WebP dosya biçimi ne kadar küçüktür? Örneğin, bu blog gönderisindeki resimlerden birini alın. PNG görüntüsü 60,6 KB, aynı görüntünün WebP versiyonu ise 16,3 KB'dir. Bu, boyutta %73,1'lik bir küçülme anlamına geliyor!
Google ayrıca WebP görüntülerinin kullanılmasını önerir. Bunu yapmak, "görüntüleri yeni nesil biçimlerde sunun" uyarısını düzeltir. Daha yeni AVIF formatı ile daha da ileriye götürebilirsiniz.
ShortPixel eklenti ayarlarında, sitenizde kullanmadığınız küçük resim boyutlarını hariç tutmak da önemlidir. Bu size kredi kazandıracak ve aynı zamanda daha hızlı görüntü sıkıştırma sağlayacaktır. Aşağıda görebileceğiniz gibi, bu sitede orta, orta_büyük ve büyük hariç her şeyi hariç tutuyorum.
İlginizi çekebilir: cPanel Nasıl Kurulur? ve Apache Nedir?