Top
VmStat
VmStat'ı Linux'a kurun
Lsof

Linux sistem performansını izlemek ve hataları ayıklamak tüm Sistem ve Ağ yöneticilerinin sorumlulukları arasındadır. Bu içeriğimizde Linux tabanlı sunucularınızdaki performans durumunu izleyebileceğiniz 3 aracın kurulumunu ve kullanımını sizlere aktaracağız.

Top

Linux top komutu, birçok sistem yöneticisi tarafından Linux performansını izlemek için sıklıkla kullanılan bir performans izleme programıdır ve birçok Linux/Unix benzeri işletim sisteminde mevcuttur.

Top komutu, çalışan ve aktif gerçek zamanlı tüm işlemleri sıralı bir listede görüntülemek ve düzenli olarak güncellemek için kullanılır. CPU kullanımını, Bellek kullanımını, Belleği Değiştirme, Önbellek Boyutu, Arabellek Boyutu, İşlem PID'si, Kullanıcı, Komutlar ve çok daha fazlasını görüntüler.

Ayrıca, çalışan işlemlerin yüksek bellek ve işlemci kullanımını gösterir. Top komutu, sistem yöneticilerinin izlemesi ve gerektiğinde düzeltici önlem alması için çok yararlıdır. En üstteki komutu çalışırken görelim.

SSH'da komutunu çatırmanız yeterlidir.;

top

VmStat

Linux VmStat komutu, sanal bellek, çekirdek iş parçacıkları, diskler, sistem işlemleri, G/Ç blokları, kesintiler, CPU etkinliği ve çok daha fazlasının istatistiklerini görüntülemek için kullanılır.

VmStat'ı Linux'a kurun

Varsayılan olarak vmstat komutu Linux sistemlerinde mevcut değildir, vmstat programı içeren sysstat (güçlü bir izleme aracı) adlı bir paket kurmanız gerekir.

$ sudo yum install sysstat [Centos]
$ sudo dnf install sysstat [Rocky Linux & AlmaLinux]
$ sudo apt-get install sysstat [Debian/Ubuntu]
$ sudo pacman -S sysstat [Arch Linux]

Vmstat komut formatının yaygın kullanımı şu şekildedir.

vmstat

Lsof

lsof komutu, birçok Linux/Unix benzeri sistemde tüm açık dosyaların ve işlemlerin bir listesini görüntülemek için kullanılır. Dahil edilen açık dosyalar, disk dosyaları, ağ yuvaları, kanallar, aygıtlar ve işlemlerdir.

Bu komutu kullanmanın ana nedenlerinden biri, bir diskin bağlantısının kesilememesi ve dosyaların kullanıldığı veya açıldığı hatasını göstermesidir. Bu komut ile hangi dosyaların kullanımda olduğunu kolayca belirleyebilirsiniz.

lsof komutu için en yaygın biçim şudur.

lsof