SSL Bağlantı Hata Türleri

SSL etkinleştirme işlemi yapsanız ve trafiği HTTPS üzerinden yönlendirseniz bile çeşitli SSL Bağlantı hatalarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu hatalar kritik olmakla birlikte kullanıcı kaybına da neden olmaktadır.

SSL hatalarına neyin neden olduğunu anlamak, bunların web sitenizde birdenbire ortaya çıkmasını önlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, gördüğünüz mesaja ve kullandığınız tarayıcıya veya işletim sistemine bağlı olarak böyle bir sorunla karşılaşırsanız ne yapacağınızı da bileceksiniz.

Bu yazıda, SSL bağlantı hatalarının ne olduğunu ve başlıca nedenlerini keşfedeceğiz. Ayrıca en yaygın türlerini ve bunları nasıl giderebileceğinizi tartışacağız.

SSL Bağlantı Hata Türleri

Web'i tararken karşılaşabileceğiniz çeşitli SSL bağlantı hatası türleri vardır. Bu hataların bazıları sunucu tarafındaki sorunlardan kaynaklanırken, diğerleri yerel yapılandırma sorunlarından kaynaklanır.

Geniş anlamda, SSL bağlantı hataları, Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTPS) üzerinden bir web sitesinde güvenli bir şekilde gezinmenizi engeller. Tarayıcınız bağlantıya devam etmenize izin verebilir, ancak çoğu durumda, bunu riski size ait olmak üzere yaptığınızı söyleyecektir. Geçerli bir SSL sertifikası olmadan, kötü niyetli taraflar, görüntülemeye çalıştığınız web sitesiyle değiş tokuş ettiğiniz tüm verileri engelleyebilir.

Karşılaşabileceğiniz en yaygın SSL bağlantı hatalarından bazıları şunlardır:

  • NET:ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID
  • NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID
  • NET::ERR_CERT_REVOKED
  • SSL Handshake Failed
  • ERR_SSL_OBSOLETE_VERSION
  • ERR_SLL_PROTOCOL_ERROR

Her bir SSL bağlantı hatası türü, farklı bir nedene işaret eder. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda, tarayıcınız size onu neden gördüğünüz hakkında bilgi veren özel bir mesaj görüntüler:

Hata mesajlarının bir tarayıcıdan diğerine değişebileceğini unutmamak önemlidir. Yukarıdaki resim Firefox'tan geliyor, oysa aşağıdaki aynı web sitesini Chrome kullanarak açtığımızda açılıyor:

Daha önce de belirtildiği gibi, tüm SSL bağlantı hataları, sunucu yapılandırmanızdaki sorunlardan kaynaklanmaz. Web siteniz tamamen geçerli bir SSL sertifikasına sahip olabilir, ancak kullanıcılar buna erişirken yine de hatalarla karşılaşabilir.

İlginizi çekebilir: WordPress Site Hızlandırma ve Nginx Nedir?